Tilbage til Middelalderen

I en noget regntung weekend besøgte jeg middelaldermarkedet på Østergaard i Salling. Her var der opstillet telte med en stor variation udi håndlavede varer. Der var en del udklædte børn og voksne deltagere.



På middelaldermaner var der spil til børn og barnlige sjæle...


Boder med uldgarn, filt, læder og sælgere med honningkager.


Håndsyede lædervarer. Bemærk de mønsterprægede små læderrør til nåle i ben og synåle.




Og der var søreme også plantefarvet garn i metervis. Her var der masser af inspiration at hente, så jeg tog mod til mig og undersøgte hvilke planter, der var brugt, for senere at kunne bruge samme på mit eget håndspundne uldgarn.



- Jeg har været igang ved rokken i rimeligt omfang i løbet af foråret, og den indsats har resulteret i et par fed en-trådet uld med en løbelængde på godt 150 m, samt flere fed som stadig er på spoler, og skal tvindes sammen til et to-trådet garn. Min plan var at plantefarve garnet med bl.a. Indsamlet lav, som fandt under skiferien til trysil. Turen kan du læse om lige her.


Sidste vinter købte jeg bøger om plantefarvning fra en bekendt væverske, som havde erfaring med plante, mos og svampefarvning, og hun gav mig en masse gode råd med på vejen.



 Nu ligger det sådan, at jeg deltager i en lokal husflidsforenings uld, spinde og filteaften en gang imellem. Og her strikker, spinder og filter vi, når der er mulighed for det. Der er rig mulighed for at få erfaringsudvekslet og afprøvede ideer, idet vi er en broget flok, hvad både hvad angår alder og præferencer. Når vi er samlet er der både vævere, strikkere, spindere på rok og håndten, plus et par som hækler eller filter... Det giver energi og inspiration at være sammen med andre uden for den travle hverdag, og det er et åndehul, som alle burde være forundt en gang imellem.

Ud over uld, har jeg forsøgt mig med lidt vævestrik i bomuld til endnu en vaskeklud. Og jeg blev næsten helt målløs over vrangsiden også. For der dukkede et flot grafisk mønster frem. Og jeg fik pludselig en ide' til en vævestrikket vest.



Så kom dilemmaet til høstjakken: Hvilke knapper skal der mon på? For jeg har som sagt lavet tre knaphuller i min anden version af høstjakken fra Pickles.



 Jakken er strikket op en kombination af Blackhill Højlandsuld i farven havregrød, som endte med at blive min favorit-grå, idet den er grå, men samtidig varm sandfarvet. Den anden tråd er en kid-mohair tråd i råhvid, og de to kvaliteter kan passende strikkes sammen til en blød og luftig jakke på pind 5. Jeg overvejer kraftigt at tilsætte en lomme eller to, men nu må vi se. Jakken er kærkommen til aftenturen i drivhuset.



Ingen færdige projekter, uden opstart af noget nyt. Og det skulle da lige være noget hæklet og allerhelst et sommerligt, blåt sjal måske? Opskriften er printet fra Hendes Verdens hjemmeside. Et skråhæklet sjal i uld og bomuld. Du kan finde opskriften her  Sjalet passer fint til lune sommeraftner. Og så i blåt, selvfølgelig.
Hav en god weekend derude.  

Kommentarer

  1. Jeg synes altså, det er ret spændende med hjemmespundet og -farvet garn, det må være en stor fornøjelse at omsætte det til noget brugbart

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er lidt en speciel følelse, når man endelig kan sætte pindene i det garn man selv har fremstillet. Man bliver både tilfreds og glad.

      Slet

Send en kommentar