Douche Fraaaaance...

Hvem husker ikke den sang om skønne Frankrig i ferie-tiden? Jeg gør, for jeg har holdt ferie i Alsace, og nydt området, byerne og bakkerne i fulde drag.
Det første jeg satte mig for, var at smage på egnens specialiteter, de såkaldte crement'er, som er en afart af champagne, men som ikke må kaldes for champagne, men hedder Crement de Alsace, eller Crement de et-eller-andet-område. Det er en perlende frisk hvidvin, med bobler, og om den smager surt, sød eller frisk kommer an på hvilken type man vælger..

Billedet taler for sig selv, for jeg er til demi-sec, den lidt sødere variant, som for resten sagtens kan bruges som en champagne-lignende dessertvin til nytårsaften. Men nu til det mest simple, lækre, velsmagende og bedste ved det lokale bords glæder: Tarte d'flambee:
En meget simpel papirstynd bund med gratinerede løg, skinke eller andet på toppen, men kun i begrænsede mængder! Der er ikke skyggen af deep-pan pizza her. Og som det smagte!

Selvfølgelig kunne jeg ikke dy mig for at opstøve de lokale markeder i regionen, og fantastisk heldigt var det for mig, for en fredag morgen (med start kl 5.00) var der gang i boderne, hvor en af de handlende på markedspladsen havde et helt sortiment med sig, muligvis fra den lokale patchwork-forretning, som konstant var lukket i de ti dage (!) jeg var dernede. (-Og jeg tåbelige dansker, med mit gymnasiefransk parat, stod desperat, hver dag foran døren til forretningen og lurede på, hvornår de åbnede derinde.) Jeg fik fingre i disse her, til den nette sum af 5 euro:
Fantastiske vævede kantbånd til mine kofter! Og så var der minimum 4 meter bånd af hver, så jeg gjorde et godt køb, og vendte glad cyklen tilbage til campingpladsen, som jeg boede på med resten af familien.

Det var en fatastisk by vi boede i. Der var en atmosfære og stemning af middelalderbindingsværk og skønne smalle passager,så her kommer lidt billedspam.
 Dernæst tilsat de omkringliggende vinmarker, hvor områdets hvidvine og crementer stod og voksede til. Det var en oplevelse, og selvfølgelig blev der tid til en del af de ferieprojekter jeg havde pakket med. En lille hæklet taske med blomster, og en karklud i muslinge-mønster:

Jeg måtte sy taskens foer af et stykke groft bomuldsstof, klippet med min bitte-lille-mikroskopiske storke-broderisaks ud fra en stofble, som fungerede som gardin i bilruden på køreturen derned. Fnis, så indvendig ser taskens foer lidt spøjst ud.
- Men jeg måtte bruge hvad jeg havde ved hånden, sagde hende der fik jaget familien ud og handle ind i 33 graders varme, købt nål, tråd og lynlås i det lokale supermarked, men glemte et stykke stof til foer. Og så endte det med at jeg tabte min synål igennem terassens plankegulv, så resten af tasken er syet sammen med en kæmpemæssig stoppenål!
 -Godt at det var indvendigt på tasken, og et skjult sted. (Det er så det jeg kan grine af, hver gang, når jeg tager min taske frem til hækleprojekter i fremtiden.)
Og fik hun så købt garn? JA! Det fik hun.

Jeg var på stroppe-shoppetur til Colmar, dvs. jeg skulle hente sandwich og kolde drikkevarer til manden og børnene, som var udstationeret på den store legeplads, klods op ad Place Rapp, i midtbyen, hvor de to små banditter blev motioneret grundigt.

Det skulle gå stærkt, men når jeg sidste sommer havde været en uge på ferie i selvsamme by, så havde jeg mit år-gamle bykort med mig. Og ikke et hvilket som helst kort, nej det var MIT kort, hvor jeg året forinden, havde markeret og noteret hvor samtlige interessante butikker, iskiosker og andre seværdigheder befandt sig. Så jeg futtede hurtigt ind til den lokale garnbiks, Ambince Laine, og videre rundt i kvarteret i nordøst, hvor den lokale Desigual-forhandler var, for at købe mig en ny pung. (Den sidste pung jeg købte stammer tilbage fra 1994, og er købt i Monaco, såeh...) Der var udsalg i Colmar. Behøver jeg at sige mere? Hos garnbutikken fik jeg fat i fire nøgler merceriseret bomuld "Golf" fra Lang Yarns. Det er det jeg brugte til karkluden, og næstefter de restende nøgler til en sommertop til min mor. Men sidstnævnte er ikke færdiggjort endnu. mere herom en anden dag.

Men der blev også indkøbt mere garn et andet sted i Alsace. I byen Munster, hvor vi var på udflugt til, indkøbte jeg ti nøgler alpacagarn, selvfølgelig med rabat på 50%! Så for den nette sum af 125 kr:
En bunke, eller posefuld 100% alpaca fra Fonty. Senere fik jeg indsamlet lidt lokale herligheder i form af en pose grankogler i kæmpeformat. De er vældigt dekorative til efterår og jul.
 I Munster var der fred og ro, og vi benyttede os af en lokal cafe til at nyde stilheden imens franskmændene holdt deres middagslukning ved et-tiden:


Udover at indsamle tilbud og andre lokaltdyrkede råvarer, indsamlede jeg visuelle oplevelser. Der var  fuld af storke på campingpladsen. Og de kom ofte forbi.
Det var en stor oplevelse for alle turister, som kom til campingpladsen. Jeg har kun oplevet storke i Danmark et par gange da jeg var i Ribe, så det var noget nyt. Andre steder var der fuld af tyrolerpelargoniaer og blomster.
 Og i kanalerne var der små fisk, hvis man kan se dem for fotografens skygge.
En dejlig ferie sluttede med den lange køretur op gennem Tyskland, hvor GPS'en tillod sig at advare mod trafik, uheld og større bilkøer. Derfor kom vi forbi en del løgmarker omkring byen Mannheim, hvor duften i luften simpelthen var indbegrebet af syltekrydderier - en mas!

Men vi landede hjemme i god behold, uden de store forsinkelser, så det er ikke sidste gang vi benytter os af navigationssystemet.
Hav en god søndag, nu hvor ferien måske for mange går på hæld.

Kommentarer

 1. Velkommen hjem fra ferie i vakre Frankrike.
  Jeg har min fars familie der, så i mine yngre år, kjørte vi nedover til Frankrike og Spania for å besøke dem. Dog, uten navigasjon i bilen. Det vi hadde var digre kart, og landeveiskjøring. Vi stoppet ofte, og kunne nyte deilig frukt langs ruten, eller medbrakt mat vi hadde kjøpt i en butikk. Det var flotte turer jeg aldri vil glemme.
  Den Pai eller Kiche du hadde spist, er sååååå godt. Så synd vi glemmer å lage det her hjemme. Jeg gjør det av og til, og det er like godt hver gang. Man kan jo fylle dem med hva det skulle være man har i kjøleskapet.
  Litt av en garnfangst du fikk med deg hjem. Og de flotte bånd. Nå skal du vel igang med å strikke kofter, så du kan bruke dem til belegg?
  Min sommer har bestått av jobb, men også små turer. I september skal jeg på en ferietur, som jeg gleder meg voldsomt til. Jeg har altså spart det beste til slutt!!!! ;)

  SvarSlet
 2. Mange tak Sylvia. Ja jeg er allerede startet på koftestrikkeriet. Ferietur i september lyder dejligt, her må du på udkig efter garn til vinterens modeller. En god ide at gemme ferien til der forhåbentligt kommer lunt sensommervejr.

  SvarSlet
 3. Har også holdt ferie i Alsace et par gange. Aldeles skønt område (og vin!). Jeg fandt ingen garnbutikker og det var da en fejl!

  SvarSlet
  Svar
  1. Garnbutikker er der en del af Mette , og også en del broderiforretninger.

   Slet
 4. Nøej jamen, hvor ser det ud til at sommeren var god og skøn hos jer.
  Der må vi ned en gang -især med de skønne garnkup og koglerne. Wauw:-)

  SvarSlet

Send en kommentar